Programes d’Innovació Oberta de Districte Digital

El futur pertany als que creen en la bellesa dels seus somnis». Amb aquesta cèlebre cita d’ Eleanor Roosevelt tancava el seu discurs el president de la Generalitat, Ximo Puig, dijous passat 15 de juliol, en la seua intervenció durant l’acte de presentació dels Programes d’innovació oberta centrats en sectors tan fonamentals per al nostre territori com són el turisme, la salut, el canvi climàtic i la prevenció de les catàstrofes naturals.

Aquests reptes d’innovació oberta a més compleixen amb un altre dels objectius principals de Districte Digital, com és el d’estendre l’ecosistema tecnològic al llarg de tota la Comunitat Valenciana. I és que el desenvolupament d’aquests programes, que implicarà la implantació d’almenys 17 empreses en l’ecosistema de Districte Digital, propiciarà la creació d’un clúster centrat en el Clima a la Vega Baixa, un altre enfocat en la Salut a Gandia i un tercer dedicat al sector Turisme amb seu a Benidorm.

En aquesta comesa, Districte Digital està cridat a tenir un paper protagonista com a “factoria de creativitat tecnològica, en un laboratori de l’economia del coneixement, i en el node d’un sistema reticular que contribuirà a innovació per a vertebrar el nostre territori”, segons va avançar també Ximo Puig.

Amb els anomenats Reptes d’innovació oberta, Districte Digital impulsa a més l’atracció d’empreses i projectes de tot el món cap al territori de la Comunitat Valenciana. Aquests programes o challenges oferiran noves oportunitats de negoci a les empreses de l’ecosistema digital i del conjunt de la Comunitat Valenciana, i facilitaran la transferència de coneixement al teixit productiu de la regió. Per si no fos prou, una vegada provats amb èxit aqueixos projectes pilots, les solucions d’innovació podran ser exportades a altres territoris.

Posada de llarg dels reptes

La presentació oficial o posada de llarg d’aquests reptes o challenges va comptar amb la participació de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, dels secretaris autonòmics d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, Seguretat i Emergències Jose María Ángel, i Turisme, Francesc Colomer, i la intervenció de la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, que va tancar l’acte.

A més, va intervenir el director general de Districte Digital Comunitat Valenciana, Antonio Rodes, i els equips de les empreses que estan duent a terme l’organització dels reptes: l’UTE Globaldit-Innova Next en Turisme, l’UTE AGBAR-Gellify Ibèria S.L. en canvi climàtic, i Innsomnia Accelerator SL. en Salut.

Transformació digital 

Tots ells van coincidir a remarcar la importància i urgència de dur a terme amb eficàcia la transformació digital als sectors del turisme, la salut, el canvi climàtic i la prevenció de les catàstrofes naturals.

En aquest sentit, la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, va posar en valor que “iniciatives com aquesta potencien el teixit específic de cada zona i contribueixen a la reactivació econòmica i al foment de la investigació i la tecnologia, creant nous nínxols d’ocupació i retenint el talent”.

Antonio Rodes, en aquest sentit, va subratllar que “en el seu moment la innovació va ser una opció d’excel·lència, però avui és ja una necessitat per a la supervivència”.

En la mateixa línia, Ana Barceló, va apostar perquè la Sanitat Pública avanç a la mateixa velocitat que la societat i siga capaç d’adaptar-se als reptes presents i futurs, i va valorar que programes  d’innovació oberta com els que impulsa Districte Digital “ajuden a generar aliances dins de l’ecosistema innovador i faciliten els processos de transformació digital en el camp de la Salut”.