La Intel.ligencia Artificial és una tecnologia que ja està molt present en les nostres vides i en el dia a dia de les empreses. Així hem pogut comprovar-ho en les I Jornades Intel·ligència Artificial Alcoi 2020, organitzades per Districte Digital Comunitat Valenciana, l’Ajuntament d’Alcoi i la UPV els dies 10 i 11 de setembre. En este esdeveniment hem conegut els usos pràctics de la IA i com l’estan aplicant les pimes i grans companyies. Una tecnologia que, a més, serà un pilar fonamental del creixement econòmic a curt termini, tal com ha recordat el ministre de Ciència i Innnovación, Pedro Duque, que va intervindre en les jornades via online: “Tecnologies com la IA són un dels principals factors de creixement, i el seu impacte econòmic global s’estima en 14 bilions d’euros per a 2030”.

Aquestes són les principals aplicacions de la Intel·ligència Artificial que es van analitzar en les dues sessions de les I Jornades IA Alcoi:

Edificis intel.ligents

Des de la multinacional Siemens, Esther Carrascal, Business Development & Sales for Data Center Vertical Market, va analitzar els grans avanços que la IA està aconseguint en el camp dels edificis intel·ligents. Espais més segurs, sostenibles i eficaços gràcies a una tecnologia que en breu aplicarà un manteniment predictiu en els edificis i serà capaç de preveure possibles avaries i trencaments i recomanar accions preventives. Siemens va presentar també algunes innovacions tecnològiques que l’empresa ja està aplicant, com el Siveillance Vídeo, una plataforma intel·ligent de gestió de vídeos IP que permet gestionar tot el sistema amb un única pantalla; i el White Space Cooling Optimization (WSCO), una eina basada en IA que garanteix la correcta refrigeració dinàmica per a la sala de dades amb un model de machine learning que analitza i optimitza la distribució de temperatura, aconseguint una major eficiència energètica.

 

jornadas_ia_siemens_edificios_inteligentes

Chatbots

La  directora general d’1 Million Bot, Celia Sánchez i Lasse Rouhiainen, consultor i expert internacional en intel·ligència artificial, van debatre sobre la necessitat d’iniciar una transformació tecnològica en les empreses espanyoles com a gran repte després del covid-19. Rouhiainen va indicar que les pimes poden començar per un procés de digitalització més bàsic abans de poder utilitzar tecnologies com la IA. Tots dos van aprofundir en el paper dels chatbots a través de diversos exemples reals d’assistents virtuals posats en marxa per a atendre i recaptar informació relacionada amb el COVID-19. El cas de l’Equador és cridaner, perquè el chatbot que van aplicar per a resoldre dubtes d’atenció al ciutadà sobre el coronavirus va permetre identificar la necessitat de posar en marxa un programa d’aliments. El 15% de les preguntes que es feien a l’assistent virtual anaven referides a problemes amb la cerca d’aliments.
Els chatbots s’han aplicat també amb èxit per a donar resposta a poders notarials, com un recomendador de productes per a identificar el producte que millor satisfà les necessitats d’un client concret.

 

jorndas_ia_1millionbot

IA a Google

Com aplica Google la intel·ligència artificial i com ens beneficia als usuaris? Les I Jornades IA Alcoi van comptar amb Lliris Conca, Country Operations Manager de Google España, qui va assegurar que, gràcies a la IA, podem extraure el text d’una factura i generar un sistema de comptabilitat basat en fotos; poder extraure el text d’una factura i generar un sistema de comptabilitat basat en fotos; o convertir les crides en textos i agrupar-les per tipus de queixa. Les aplicacions de la IA es veuen en eines que utilitzem diàriament, com Google Imatges: introduint una paraula de cerca apareixen imatges relacionades gràcies al machine learning, que classifica imatges sense haver-les etiquetat abans.
Una de les aplicacions més recents de Google és Art Transfer, que permet transformar una imatge en un llenç determinat amb diferents patrons artístics.

 

jornadas_ia_google

Seguretat en grans esdeveniments esportius

La Intel·ligència Artificial s’ha convertit en una eina essencial per a la seguretat en grans esdeveniments, especialment en els esportius, en els quals es reuneixen centenars de milers de persones. Carmen Ruiz, directora Comercial de Grans Esdeveniments d’ATOS, va posar l’exemple dels Jocs Olímpics, un esdeveniment mundial en el qual la IA facilita el control de les acreditacions i dels accessos, a més de tota l’operativa general de seguretat. Una aplicació important en l’escenari ‘covid’ és poder conèixer és detectar si l’aforament d’una estadi està ple o fer recompte de persones en cada seu. Entre les innovacions que veurem en la seguretat en els JJOO de Tòquio destaca el reconeixement facial. A més, la IA juga un paper fonamental en el camp de la ciberseguretat.

Intel·ligència Artificial en els cotxes

En l’àmbit dels Automòbils, Miguel Ángel Casas Prósper, fundador i gerent de StepsBridge Consulting, va explicar que la IA ens portarà cotxes més connectats, autònoms i molt lligats a una nova forma de mobilitat. Però la IA no sols s’aplica en els vehicles com a tal: també ha suposat tota una revolució en altres processos del sector automotriu, ja que permet una increïble capacitat de millores productives, des dels sensors, les càmeres i radars, fins a l’anàlisi de les xarxes socials, la gestió del trànsit i mobilitat…

 

jornadas_ia_sector_automotriz

IA aplicada a la Salut

Ana Jiménez, de R&D Engineer de Quibim, va destacar el valor afegit que la Intel·ligència Artificial aporta en el camp de la Salut, especialment l’anàlisi d’imatges. Aquesta tecnologia permet una millor detecció de les malalties ja que es poden realitzar diagnòstics mèdics mitjançant l’automatització dels processos. Aquest avantatge ja s’està aplicant per a la detecció del covid-19: “Les tècniques d’imatge poden complementar-se per a pacients d’urgència o si existeix un accés als PCR limitat. La tomografia automatitzada és la tècnica d’imatge més sensible ara”.

Intel.ligència Artificial en les empreses

Pablo Barrachina, soci de SumamoOs i Daniela Salazar, directora de Màrqueting i Comunicació, van explicar alguns dels usos de la IA enfocats al client a través de l’anàlisi de sentiment i imatges , com la segmentació, la recomanació de continguts o l’atenció al client online.
En el sector de la Logística, la IA ha suposat tota una revolució per al manteniment predictiu i l’eficiència energètica en els processos industrials. Javier Olive, CEO de Tyris.ai, va analitzar algunes de les aplicacions reals que ja estan funcionant, com la predicció de de la producció, l’optimització de la cadena de subministrament i la prevenció de les anomenades ‘aturades de producció’ i de totes aquelles fallades que suposen un problema d’extrema gravetat.

 

jornadas_ia_recomendador

En el camp dels Serveis tecnològics a empreses, Diego Torres, cofundador de BIForecast, va posar l’accent que les pimes també poden accedir a aquesta tecnologia per a optimitzar diferents àrees com a logística o màrqueting, i fins i tot per a tenir una previsió del consum energètic de l’empresa i augmentar l’estalvi. Un exemple de l’ús d’aquesta tecnologia el trobem en el cas d’un grup editorial, que va estalviar 5.600 euros al mes aplicant prediccions de volum de vendes per a cada punt de venda de l’empresa.

 

jornadas_ia_biforecast

 

Respecte al Machine Learning, entre les possibilitats que ofereix la IA està el recomendador on-line per a la millora de Productivitat. Manuel Luna Molina, consultor Analytics i Big Data d’Inycom, va explicar el d’una empresa dedicada a la construcció, manteniment i gestió de plantes de fabricació de pèl·lets, que gràcies al processament de totes les dades que maneja, pot identificar de manera preventiva els possibles aturs per fallades en els diferents processos d’aquesta indústria.

 

jornadas_ia_inycom

 

Una altra de les eines que ofereix la IA en el camp dels serveis tecnològics a empreses és el sistema conegut com a Bessó Digital. Es tracta d’una representació virtual d’un procés per a monitorar, simular els processos i optimitzar els procediments de producció, tal com va explicar Raúl Hussein, director de Serveis d’Anàlisis de Dades Avançades de l’Institut Tecnològic d’Informàtica ITI.

jornadas_ia_gemelo_digital_2

 

La Realitat Augmentada és també una de les eines basades en aquesta tecnologia que millor poden ajudar a les empreses i la Indústria. Mauro Cardona, director de Sistemes, Seguretat i Estandardització d’Ubesol, i Jordi Linares, director del grup d’investigació Vertexlit, van detallar que la realitat augmentada permet interpretar i analitzar la informació de l’entorn i donar el millor contingut a l’usuari.

 

jornadas_ia_realidad_aumentada_2

 

Vols veure les I Jornades Intel·ligència Artificial Alcoi 2020 al complet

Pots fer-ho en aquests enllaços:

Jornada 11 Setembre: https://www.youtube.com/watch?v=VMgkL3CbKXQ

Jornada 12 Setembre: https://www.youtube.com/watch?v=OXHLNI82M74