Les bones pràctiques en ciberseguretat són necessàries per a empreses i usuaris segons l’evolució dels delictes comesos a través de la xarxa. El VII Informe sobre Cibercriminalidad, elaborat per la Secretaria d’Estat de Seguretat constata un augment del 35% en el nombre de ciberdelictes en 2019, superant els 218.300 fets coneguts. Segons l’estadística, un de cada deu delictes es va cometre utilitzant la xarxa. Com a curiositat l’informe apunta que el 88% dels delictes va correspondre a fraus informàtics (estafes) i quasi un 6% a amenaces i coaccions.

La irrupció del teletreball en les llars, arran del confinament pel coronavirus, ha incrementat des de març el volum d’atacs de ciberseguridad i la necessitat de posar en marxa bones pràctiques.

Algunes d’elles van eixir a col·lació en la taula redona online ‘La teua empresa és Cibersegura?’, que va organitzar Districte Digital Comunitat Valenciana, el passat 15 de juny.

En el webinar Joaquín Molina, més conegut com Kinomakino, senior Advisor de Ciberseguridad de Verne Group; Javier Jarauta, head of Strategic Demand Generation de SIA, empresa de ciberseguretat de Indra; y Carmen Serrano, jefa del Servici de Seguretat i directora del Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana, CSIRT-CV, van aportar algunes claus. La mesa va ser moderada per Virginia Tovar, co-fundadora de la Plataforma de Ciberseguridad BitUp Alicante.

ciberseguridad_buenas_prácticas

 

Recomendacions de ciberseguretat

Estes són algunes de les bones pràctiques de ciberseguridad que els experts de la taula redona de Districte Digital recomanen per a augmentar la seguretat online de les empreses:

  1. Prendre consciència dels riscos. Ser conscient, independentment de la grandària o sector de l’empresa, de que estem exposats perquè prompte o tard es produirà un atac.
  2. Començar amb un triatge que ens permeta conéixer el grau de maduresa de ciberseguridad d’acord amb normatives existents, riscos a què estem exposats, i pla d’actuació.
  3. Fer avaluació contínua. Elaborar informes i propostes de millora.
  4. La seguretat cal portar-la a les persones. És necessari preparar les persones en bones pràctiques de ciberseguridad, especialment ara que estem usant dispositius des de casa.
  5. Si s’implanten ferramentes, que estiguen gestionades per experts en la matèria.
  6. No tindre una visió cortoplacista de la Ciberseguridad.
  7. Repassar qüestions bàsiques com les contrasenyes: no utilitzar la mateixa per a tot i que totes siguen molt segures.

Si vols veure la taula redona “¿Tu empresa és cibersegura?” al complet, pots fer-ho des de aquest enllaç del nostre canal de YouTube.