El centro ELLIS Alicante per a la Intel·ligència Artificial ja és una realitat. El passat 25 de maig es va constituir oficialment en la ciutat la Fundació Ellis Alacant, una unitat d’investigació connectada a altres 17 centres en onze països d’Europa davall la xarxa europea d’excel·lència d’investigació en IA (ELLIS, Laboratori Europeu d’Aprenentatge i Sistemes Intel·ligents).

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va mantindre una trobada telemàtica per a celebrar la constitució de la Fundació ELLIS,, en el que també van participar algunes de les persones fundadores del projecte. Entre elles es troba l’enginyera en telecomunicacions i doctora per La Mitjana Lab de l’Institut Tecnològic de Massachussets (MIT) , Nuria Oliver, principal impulsora de la unitat d’investigació d’Alacant i Comissionada de la Presidència de la Generalitat per a l’Estratègia Valenciana per a la Intel·ligència Artificial.

constitucion_fundacion_ellis_alicante

El centre ELLIS permetrà treballar des d’Alacant amb els millors investigadors europeus en IA i fomentar les sinergies amb l’ecosistema emprenedor i la transferència de la investigació. La posada en marxa d’este centre de referència és una de les accions arreplegues en la Estrategia d’ Intel-ligencia Artificial de la Comunitat Valenciana.

Les àrees d’investigació de les unitats ELLIS inclouen aprenentatge automàtic fonamental, visió per computadora, processament del llenguatge natural, robòtica, IA centrada en el ser humà i confiable, i àrees d’aplicació com a modelatge ambiental, disseny de sistemes autònoms, biologia i salut.

Col·laboració de professionals i institucions

La Fundació ELLIS naix de la col·laboració publicoprivada de professionals i entitats, pertanyents a àmbits com el dret, l’economia, les telecomunicacions, l’enginyeria, la universitat o l’empresa. La xarxa ELLIS té l’objectiu d’aconseguir que Europa siguen competitives en Intel·ligència Artificial i que eixe impuls es transforme en beneficis econòmics i socials. Estos són els fundadors del projecte ELLIS Alicante: Colegio Oficial de Registradores, Nuria Gras Daumal, Jose Miguel Pulido, Andrés Pedreño, Manuel Desantes Real, Andrés Desantes de Margelina, Aurelia Bustos, Ezequiel Sánchez, Fernando Plaza, Juan Antonio Gisbert, Celia Sánchez San Juan, Begoña Piqueres Sellés, Antonia Salinas Miralles, Adolfo Albadalejo, Blázquez, Gianni Cecchin, Toni Sánchez Zaplana, Manuel Marco, Rafael Ballester Cecilia, Jose Pablo Carbonell, Julio Sánchez Sánchez, Ricard Martínez Martinez, Jose Dario Such Perea, Alberto Casado Cerviño, Javier Fernandez Lasquetty, Jaime Guillot de Mergelina, Aurelio López Tarruella, Ignacio Martinez Robledo, Carolina Molina Bardisa, Natalia Papi Gálvez, Angel Pineda Álvarez, Maria Teresa Ripoll Asensi, Lasse Rouhianen, Iván Sempere Massa, Eva Toledo Alarcón, Juan Carlos Trujillo, Cristina Aranda Gutiérrez, Pilar Budé Pérez, Celia Ferrero Romero, Montse Guardia Guell y Nuria Oliver Ramírez.