Alacant, 29 d’abril de 2020.- Districte Digital Comunitat Valenciana ha assumit un paper de primer ordre en suport a les diferents àrees de govern de la Generalitat Valenciana enfront del coronavirus en tots els àmbits de la societat, amb la cerca contínua i promoció de solucions innovadores específiques per als sectors municipals, comercials, sanitaris, educatius i turístics, entre altres.

Impulsat des de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital a través de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana (SPTCV), Districte Digital ha fet un pas avant en un moment crucial en el qual la pandèmia del coronavirus ha fet evident que la tecnologia és més necessària que mai per a afrontar l’escenari post COVID-19.

Aquest hub tecnològic únic al Mediterrani aconsegueix ja les 150 empreses, –entre companyies instal·lades i partners–, i suma a més la col·laboració de més de 50 institucions i organismes. Totes elles conformen un ecosistema digital de gran diversitat que genera unes sinergies de treball capaços d’ampliar la força dels seus integrants per a afrontar nous reptes i challenges d’àmbit internacional.

Les companyies instal·lades estan especialitzades en el desenvolupament de solucions en els camps de la Intel·ligència Artificial, Machine learning i Deep learning; Big Data i Smart Data Business Intelligence; IoT, cloud, sensorization i smart cities; Fintech, proptech, edutech, traveltech i edtech; Infrastructure and Connectivity; Hardware production; Software, CRM i multi-platform; Online commerce; Digital Màrqueting; Cybersecurity, Digital transformation, Gaming i Esports.

Distrito Digital Comunitat Valenciana: soluciones tecnológicas ante el coronavirus

SOLUCIONS D’INNOVACIÓ

Bona part de les empreses i startups vinculades a Districte Digital atenen projectes que, d’una manera o una altra, permetran aportar noves estratègies i solucions d’innovació. Projectes per a optimitzar temps, costos i sostenibilitat de serveis de logística i per a donar resposta a curt termini a les noves necessitats dels sectors sanitari, turístic, educatiu, comercial i de transport.

Aquests projectes passen, per exemple, pel desenvolupament d’aplicacions perquè el xicotet comerç informe a temps real de l’estoc del qual disposa, la qual cosa facilita als clients conèixer on pot trobar els articles que necessiten.

En aquest sentit, cal destacar el desenvolupament de diferents plataformes com  la plataforma col·laborativa Epicus, que integra la informació disponible dels propis ciutadans, amb sanitaris, cossos de seguretat i equips de decisió, per a la contenció de la Covid-19.

Diverses de les empreses de Districte Digital han col·laborat en projectes col·laboratius per al desenvolupament i homologació de material sanitari com el projecte SomosUno, una iniciativa solidària per a dissenyar i produir respiradors per als malalts de coronavirus, i en un projecte per a la fabricació de pantalles protectores destinades als professionals sanitaris, així com altres materials de primera necessitat destinats als centres hospitalaris.

Per a facilitar la difusió d’informació veraç a la ciutadania, s’ha desenvolupat l’app gratuïta GVA Respon, en col·laboració amb la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, amb respostes ajustades a la normativa nacional actual i la seua adaptació a la situació específica de la ciutadania de la Comunitat Valenciana.

A més, les empreses de Districte Digital han rebut encàrrecs aquests dies per a posar en marxa, amb urgència, plataformes de formació online per a escoles de diferents àmbits, per a la creació d’espais digitals de treball interactiu i col·laboratiu i per al desenvolupament d’aplicacions de e-commerce.

D’altra banda, en aquest context, les sinergies de treball entre les empreses de l’entorn de Districte Digital han portat a un grup de persones i empreses de talent multidisciplinari a posar en marxa la iniciativa ‘MXND.COVID19’, amb l’objectiu comú de desenvolupar projectes tecnològics oberts que permeten afrontar els reptes en la lluita contra la COVID-19.

El desafiament marcat per aquest grup de treball passa per l’impuls d’un nou escenari digital i intel·ligent en el qual es potencien àrees com les anomenades Smart Cities, la logística mitjançant drons i robots (contactless), la salut intel·ligent, humans digitals per a l’assistència sanitària, intel·ligència aplicada a les estratègies, indicadors i dades COVID-19, màrqueting i e-commerce intel·ligent.

“Són empreses tecnològiques expertes en innovació al servei de la societat, en un moment de crisi sense precedents”, explica Antonio Rodes, director general de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana (SPTCV). “Equips professionals que poden desenvolupar en qüestió d’hores el programari necessari per a aplicar el teletreball en una empresa, amb les degudes mesures de ciberseguretat, amb sistemes de control d’horaris de les plantilles, emmagatzematge virtual d’arxius i fórmules de comunicació digital”.